Дома > Вести > Вести од индустријата

Што ми треба да проверам пред да изнајмувам кајак

2022-06-24

Многу луѓе започнуваат со кајак за прв пат од пријател или компанија за изнајмување кајак пред да поседувате кајак. Повеќето продавници за изнајмување и опрема се чесни и квалификувани, но никогаш не ја давајте вашата безбедност 100% на некој друг. Затоа, треба внимателно да проверите кога ќе го добиете вашиот кајак за изнајмување, погледнете ги следните точки, за да не се оштетите со откривање проблеми откако ќе започне вашето патување.


 


  •  Проверете го трупот на кајакот и страните за вдлабнатини, гребнатини или гребнатини. Гребнатините и помалите вдлабнатини на кајакот се нормални, но гребените или големите вдлабнатини може да влијаат на пловидбата и функционалноста на кајакот.
  • Проверете дали внатрешната опрема е во добра работна состојба и не е оштетена.
  • Доколку е применливо, тестирајте ја таблата на кормилото или кормилото за да бидете сигурни дека каблите и сите делови работат правилно.
  • Погрижете се вашето здолниште да нема дупки или пукнатини и дека прстенот за фаќање е недопрен.
  • Ако вашиот кајак има отвори, проверете дали се отвораат и затвораат правилно.
  •  Проверете дали местењето на палубата е на место, особено ако одите на долго патување и сакате прикачена мапа и пред вас додека веслате.
  •  Внимателно прочитајте ја политиката за изнајмување на вашата агенција за да знаете што да очекувате ако опремата е оштетена или изгубена. За ваша сопствена безбедност, прашајте за ограничувањата за возраста и тежината и други ограничувања. Казните за задоцнето враќање може да варираат, па затоа вреди да се знае колку ќе ви се наплати доколку е применливо.
  • Конечно, погрижете се да имате PFD, или ваш или со оној што го изнајмувате од продавница за изнајмување кајак.




We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept